Pracodawcy Pomorza

ENenglish

Stanowisko Pracodawców Pomorza ws zatrzymania Macieja Wituckiego Prezydenta Konfederacji Lewiatan

Pracodawcy Pomorza jako organizacja członkowska Konfederacji Lewiatan wyraża sprzeciw co do terminu i formy zatrzymania Macieja Wituckiego – Prezydenta Konfederacji Lewiatan, które miało miejsce w dniu 12 października 2022 roku.

Z posiadanych przez nas informacji wynika, iż Pan Maciej Witucki został zatrzymany w związku z toczącym się od wielu lat postępowaniem wobec spółki Work Service obejmujący okres 2010-2019. Osoby zatrzymane przez CBA, pełniły w przeszłości funkcje zarządcze w spółce Work Service, w tym Maciej Witucki. Dlatego też w latach poprzednich Pan Maciej Witucki wielokrotnie składał zeznania i wyjaśnienia w tej sprawie na żądanie prokuratury, nigdy nie uchylając się od tego obowiązku.

Nie rozstrzygając o wadze zarzutów i potencjalnej winie Pana Macieja Wituckiego, represyjna forma zatrzymania przez organy ścigania oraz dobór miejsca i czasu tego zatrzymania budzi sprzeciw naszego środowiska.

Jak nam wiadomo, Pan Witucki został zatrzymany dzień po wyjazdowym posiedzeniu Prezydium Rady Dialogu Społecznego w Sopocie, której jest wiceprzewodniczącym i w dniu rozpoczęcia Europejskiego Forum Nowych Idei, które miał osobiście otwierać.

Stąd też uważamy, że działania organów ścigania nasuwają wiele wątpliwości co do zbieżności tych faktów i dat.