Pracodawcy Pomorza Extranet Pracodawców Pomorza

<< Lista ogłoszeń
Od Wyższa Szkoła Turystyki i Hotelarstwa w Gdańsku

Gastronomia - Przygotowanie do kontroli Sanepidu

Zwiększ swoją świadomość, poznaj prawo w działalności gastronomicznej, wytyczne dotyczące tworzenia i prowadzenia zakładu gastronomicznego, udoskonal jakość i bezpieczeństwo świadczonych usług, bądź przygotowany na kontrole urzędowe.

 

Cel i przeznaczenie szkolenia:

Głównym celem szkolenia jest zbudowanie wiedzy uczestników w zakresie przepisów prawa żywnościowego obowiązujących w obiektach gastronomicznych. Uzupełnieniem szkolenia będą elementy prawa budowalnego oraz prawa pracy mające zastosowanie w prowadzeniu działalności gastronomicznej. Pozyskanie informacji w powyższym zakresie wpłynie na wzrost jakości świadczonych usług gastronomicznych, zdobycie lub poszerzenie wiedzy w zakresie tworzenia zakładów gastronomicznych i produkcji bezpiecznej żywności oraz umożliwi prawidłowe przygotowanie obiektu gastronomicznego do kontroli Państwowej Inspekcji Sanitarnej.

 

Dla kogo jest szkolenie?

·        Osób planujących otworzenie obiektu gastronomicznego (np. restauracja, bufet, bar, winiarnia, kawiarnia), którzy chcą poznać wymagania prawne jakie muszą spełnić, by móc uruchomić działalność.

·        Osób prowadzących działalność związaną z gastronomią oraz osób kierujących przedsiębiorstwem gastronomicznym
(np. restauracja, bufet, bar, winiarnia, kawiarnia), którzy chcą zwiększyć swoją wiedzę w zakresie wytycznych prawnych, których realizacja zapewnia nie tylko prawidłowe funkcjonowanie obiektu, ale również wzrost jakości świadczonych usług.

·        Osób pracujących w obszarze gastronomii (np. restauracja, bufeta, bara, winiarnia, kawiarnia), którzy chcą zwiększyć wiedzę dotyczącą prawa w gastronomii oraz zrozumieć zasady pracy w obszarze produkcji żywności.

·        Absolwentów technologii żywności oraz uczniów szkół gastronomicznych, którzy chcą zwiększyć swoją wiedzę w zakresie wymagań prawnych z jakimi będą mieć styczność podczas pracy w obiektach gastronomicznych.

·        Wszystkich zainteresowanych obszarem jakości i bezpieczeństwa żywności oraz prawa w gastronomii.

 

Tematy omawiane na szkoleniu:

1.     Kontrola Państwowej Inspekcji Sanitarnej – Sekcja Higieny Żywności, Żywienia i Przedmiotów Użytku

·        Uprawnienia Państwowej Inspekcji Sanitarnej w zakresie kontroli obiektów gastronomicznych

·        Rodzaje kontroli

·        Opis przebiegu kontroli

2.     Otwarcie lokalu gastronomicznego – warunki techniczne

·        Prawo budowalne

·        Prawo żywnościowe

3.     Zarządzanie jakością i bezpieczeństwem żywności w gastronomii

·        Wymagania dotyczące magazynowania środków spożywczych

·        Obróbka wstępna

·        Obróbka cieplna

·        Zasady profesjonalnego tworzenia schematów produkcyjnych

·        Ogólne wymagania dotyczące higieny i bezpieczeństwa produkcji żywności

·        Gospodarowanie odpadami żywnościowym, w tym minimalizacja

·        Jakość wody w gastronomii

·        Wymagania techniczne i użytkowe sprzętu

·        Najnowsze wymagania w zakresie opakowań stosowanych w gastronomii

·        Wymagana higiena personelu

·        Stałe doskonalenie pracowników podstawą sukcesu

·        Bezpieczny transport żywności

·        Praktyczne zabezpieczenia zakładu przed szkodnikami

4.     Rodzaje zanieczyszczeń chemicznych, biologicznych i fizycznych w gastronomii

·        Przykłady zanieczyszczeń chemicznych, biologicznych i fizycznych w gastronomii

·        Sposoby zapobiegania zanieczyszczeniom chemicznych, biologicznym i fizycznym w gastronomii

 

5.     Kontrola Państwowej Inspekcji Sanitarnej – Sekcja Higiena Pracy:

·        Profilaktyczna opieka lekarska nad pracownikami

·        Ocena ryzyka na stanowisku pracy

·        Wymagania (praktyczne, prawne) dotyczące warunków pracy w gastronomii

 

Dzięki udziałowi:

·        Poznasz co mówi prawo budowlane w zakresie prowadzenia działalności gastronomicznej.

·        Poznasz wytyczne techniczne stawiane przez prawo żywnościowe w zakresie gastronomii.

·        Poznasz wymagania prawa żywnościowego, które zwiększą Twoją wiedzę w zakresie produkcji bezpiecznej żywności, w tym:

1.     Nauczysz się tworzyć profesjonalne schematy produkcje, które zapewnią Ci stworzenie właściwej dokumentacji jakościowej w obiekcie gastronomicznym.

2.     Poznasz techniki minimalizacji odpadów w obiektach gastronomicznych.

3.     Dowiesz się jakie są wymagania jakościowe dla wody w obiektach gastronomicznych oraz jak je weryfikować.

4.     Poznasz interpretację najnowszych przepisów prawnych dotyczących opakowań w gastronomii.

·        Poznasz jakie zanieczyszczenia mogą pojawić się w trakcie produkcji żywności oraz jak zredukować możliwość ich powstawania.

·        Poznasz główne wymagania prawa pracy, bezpieczeństwa i higieny pracy względem pracowników zatrudnionych w obiektach gastronomicznych.

·        Zwiększysz świadomość na temat bezpiecznej produkcji żywności, przez co wpłyniesz na wzrost jakości i bezpieczeństwa świadczonych usług.

·        Dzięki powyższemu oraz przedstawieniu roli Państwowej Inspekcji Sanitarnej w nadzorze nad obiektami gastronomicznym będziesz przygotowany na kontrole urzędowe.

 

Trener: mgr inż. Karolina Nowak

Absolwentka kierunku technologia żywności i żywienie człowieka na Uniwersytecie Rolniczym im. Hugona Kołłątaja w Krakowie. Obecnie realizuje III rok studiów prawniczych na Uniwersytecie Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie.

Specjalizuje się w zakresie obszaru żywności, ze szczególnym uwzględnieniem prawa żywnościowego, w tym prawa dotyczącego kwestii laboratoryjnych, materiałów do kontaktu z żywnością oraz w zakresie prawa dotyczącego technicznych aspektów tworzenia obiektów gastronomicznych. Posiada ponad 7 lat doświadczenia, które zdobywała w sektorze państwowym i prywatnym. Realizacja stanowisk kierowniczych zapewniła jej zbudowanie szerokiego doświadczenia w zakresie swojej specjalności.

 

Cena szkolenia

FORMA STACJONARNA

Koszt 2 dniowego szkolenia w formie stacjonarnej – 1599 zł brutto/osoba*.

Dla studentów oraz absolwentów WSTiH – 799 zł brutto/osoba*.


FORMA ONLINE

Koszt 2 dniowego szkolenia w formie online – 1449 zł brutto/osoba*.

Dla studentów oraz absolwentów WSTiH – 699 zł brutto/osoba*.


*cena dla grupy minimum 8 osób


W celu zapisania się na szkolenie prosimy o kontakt mailowy: 

rekrutacja@wstih.pl lub nr tel.: 58 521 86 20

Czas trwania, sposób organizacji:

FORMA STACJONARNA

12 godzinny program szkolenia (2 dni) 9.00 – 15.00

Termin – 22-23.01.2025 **

FORMA ONLINE

9 godzinny program szkolenia (2 dni) 9.00 – 15.00; 9.00 – 12:00

Termin 28-29.01.2025**

**Organizator zastrzega sobie możliwość zmiany terminu lub odwołania szkolenia, jeżeli liczba zarejestrowanych uczestników będzie mniejsza niż 7 osób.

Zdjęcia