Zwiększ swoją świadomość, poznaj prawo w działalności gastronomicznej, wytyczne dotyczące tworzenia i prowadzenia zakładu gastronomicznego, udoskonal jakość i bezpieczeństwo świadczonych usług, bądź przygotowany na kontrole urzędowe.
Cel i przeznaczenie szkolenia:
Głównym celem szkolenia jest zbudowanie wiedzy uczestników w zakresie przepisów prawa żywnościowego obowiązujących w obiektach gastronomicznych. Uzupełnieniem szkolenia będą elementy prawa budowalnego oraz prawa pracy mające zastosowanie w prowadzeniu działalności gastronomicznej. Pozyskanie informacji w powyższym zakresie wpłynie na wzrost jakości świadczonych usług gastronomicznych, zdobycie lub poszerzenie wiedzy w zakresie tworzenia zakładów gastronomicznych i produkcji bezpiecznej żywności oraz umożliwi prawidłowe przygotowanie obiektu gastronomicznego do kontroli Państwowej Inspekcji Sanitarnej.
Dla kogo jest szkolenie?
· Osób planujących otworzenie obiektu gastronomicznego (np. restauracja, bufet, bar, winiarnia, kawiarnia), którzy chcą poznać wymagania prawne jakie muszą spełnić, by móc uruchomić działalność.
· Osób prowadzących działalność związaną z gastronomią oraz osób kierujących przedsiębiorstwem gastronomicznym
(np. restauracja, bufet, bar, winiarnia, kawiarnia), którzy chcą zwiększyć swoją wiedzę w zakresie wytycznych prawnych, których realizacja zapewnia nie tylko prawidłowe funkcjonowanie obiektu, ale również wzrost jakości świadczonych usług.
· Osób pracujących w obszarze gastronomii (np. restauracja, bufeta, bara, winiarnia, kawiarnia), którzy chcą zwiększyć wiedzę dotyczącą prawa w gastronomii oraz zrozumieć zasady pracy w obszarze produkcji żywności.
· Absolwentów technologii żywności oraz uczniów szkół gastronomicznych, którzy chcą zwiększyć swoją wiedzę w zakresie wymagań prawnych z jakimi będą mieć styczność podczas pracy w obiektach gastronomicznych.
· Wszystkich zainteresowanych obszarem jakości i bezpieczeństwa żywności oraz prawa w gastronomii.
Tematy omawiane na szkoleniu:
1. Kontrola Państwowej Inspekcji Sanitarnej – Sekcja Higieny Żywności, Żywienia i Przedmiotów Użytku
· Uprawnienia Państwowej Inspekcji Sanitarnej w zakresie kontroli obiektów gastronomicznych
· Rodzaje kontroli
· Opis przebiegu kontroli
2. Otwarcie lokalu gastronomicznego – warunki techniczne
· Prawo budowalne
· Prawo żywnościowe
3. Zarządzanie jakością i bezpieczeństwem żywności w gastronomii
· Wymagania dotyczące magazynowania środków spożywczych
· Obróbka wstępna
· Obróbka cieplna
· Zasady profesjonalnego tworzenia schematów produkcyjnych
· Ogólne wymagania dotyczące higieny i bezpieczeństwa produkcji żywności
· Gospodarowanie odpadami żywnościowym, w tym minimalizacja
· Jakość wody w gastronomii
· Wymagania techniczne i użytkowe sprzętu
· Najnowsze wymagania w zakresie opakowań stosowanych w gastronomii
· Wymagana higiena personelu
· Stałe doskonalenie pracowników podstawą sukcesu
· Bezpieczny transport żywności
· Praktyczne zabezpieczenia zakładu przed szkodnikami
4. Rodzaje zanieczyszczeń chemicznych, biologicznych i fizycznych w gastronomii
· Przykłady zanieczyszczeń chemicznych, biologicznych i fizycznych w gastronomii
· Sposoby zapobiegania zanieczyszczeniom chemicznych, biologicznym i fizycznym w gastronomii
5. Kontrola Państwowej Inspekcji Sanitarnej – Sekcja Higiena Pracy:
· Profilaktyczna opieka lekarska nad pracownikami
· Ocena ryzyka na stanowisku pracy
· Wymagania (praktyczne, prawne) dotyczące warunków pracy w gastronomii
Dzięki udziałowi:
· Poznasz co mówi prawo budowlane w zakresie prowadzenia działalności gastronomicznej.
· Poznasz wytyczne techniczne stawiane przez prawo żywnościowe w zakresie gastronomii.
· Poznasz wymagania prawa żywnościowego, które zwiększą Twoją wiedzę w zakresie produkcji bezpiecznej żywności, w tym:
1. Nauczysz się tworzyć profesjonalne schematy produkcje, które zapewnią Ci stworzenie właściwej dokumentacji jakościowej w obiekcie gastronomicznym.
2. Poznasz techniki minimalizacji odpadów w obiektach gastronomicznych.
3. Dowiesz się jakie są wymagania jakościowe dla wody w obiektach gastronomicznych oraz jak je weryfikować.
4. Poznasz interpretację najnowszych przepisów prawnych dotyczących opakowań w gastronomii.
· Poznasz jakie zanieczyszczenia mogą pojawić się w trakcie produkcji żywności oraz jak zredukować możliwość ich powstawania.
· Poznasz główne wymagania prawa pracy, bezpieczeństwa i higieny pracy względem pracowników zatrudnionych w obiektach gastronomicznych.
· Zwiększysz świadomość na temat bezpiecznej produkcji żywności, przez co wpłyniesz na wzrost jakości i bezpieczeństwa świadczonych usług.
· Dzięki powyższemu oraz przedstawieniu roli Państwowej Inspekcji Sanitarnej w nadzorze nad obiektami gastronomicznym będziesz przygotowany na kontrole urzędowe.
Trener: mgr inż. Karolina Nowak
Absolwentka kierunku technologia żywności i żywienie człowieka na Uniwersytecie Rolniczym im. Hugona Kołłątaja w Krakowie. Obecnie realizuje III rok studiów prawniczych na Uniwersytecie Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie.
Specjalizuje się w zakresie obszaru żywności, ze szczególnym uwzględnieniem prawa żywnościowego, w tym prawa dotyczącego kwestii laboratoryjnych, materiałów do kontaktu z żywnością oraz w zakresie prawa dotyczącego technicznych aspektów tworzenia obiektów gastronomicznych. Posiada ponad 7 lat doświadczenia, które zdobywała w sektorze państwowym i prywatnym. Realizacja stanowisk kierowniczych zapewniła jej zbudowanie szerokiego doświadczenia w zakresie swojej specjalności.
Cena szkolenia
FORMA STACJONARNA
Koszt 2 dniowego szkolenia w formie stacjonarnej – 1599 zł brutto/osoba*.
Dla studentów oraz absolwentów WSTiH – 799 zł brutto/osoba*.
FORMA ONLINE
Koszt 2 dniowego szkolenia w formie online – 1449 zł brutto/osoba*.
Dla studentów oraz absolwentów WSTiH – 699 zł brutto/osoba*.
*cena dla grupy minimum 8 osób
W celu zapisania się na szkolenie prosimy o kontakt mailowy:
rekrutacja@wstih.pl lub nr tel.: 58 521 86 20
Czas trwania, sposób organizacji:
FORMA STACJONARNA
12 godzinny program szkolenia (2 dni) 9.00 – 15.00
Termin – 22-23.01.2025 **
FORMA ONLINE
9 godzinny program szkolenia (2 dni) 9.00 – 15.00; 9.00 – 12:00
Termin 28-29.01.2025**
**Organizator zastrzega sobie możliwość zmiany terminu lub odwołania szkolenia, jeżeli liczba zarejestrowanych uczestników będzie mniejsza niż 7 osób.