Mamy przyjemność zaprosić Państwa do Gdyni na Skwer Kościuszki na III Kiermasz „Wina i Sery”.
Przez ostatnie dziewiętnaście lat odbywają się w Gdyni imprezy promujące produkty i przysmaki regionalne wytwarzane na podstawie starych i oryginalnych receptur przez drobnych producentów z całej Polski oraz Europy. Imprezy te cieszą się niezmiennym i wzrastającym powodzeniem.
Od lat obserwujemy wzrost zainteresowania i wiedzy wieloma gatunkami serów oraz win z całego świata. Ilość winiarni oraz sklepów z winami w Trójmieście jest tego dowodem.
Celem organizatorów jest promocja szlachetnych win, miodów pitnych, nalewek i likierów wraz ze wspaniale komponujących się z nimi – serami rożnych gatunków, w tym z arystokracją wśród serów czyli serów długo dojrzewających z mleka owczego i krowiego. Celem imprezy jest także pomoc w odkrywaniu nowych smaków i czerpanie z tego radości i satysfakcji.
To klasyczny zestaw w kuchni śródziemnomorskiej i całej południowej Europy, w której rozsmakowują się Polacy.
Na Kiermasz zaprosiliśmy importerów i producentów win i innych szlachetnych trunków oraz niszowych, drobnych producentów serów żółtych, białych i twarogów, serów długo dojrzewających, pleśniowych, podpuszczkowych – z mleka krowiego, owczego i koziego – z różnych regionów Polski i Europy.
Dodatkami często serwowanymi do serów są ręcznie robione konfitury, miody naturalne a także oliwki i dobre pieczywo. Do win natomiast proponujemy, poza serami, także szlachetne pasztety, szynki i wędliny długo dojrzewające, których na Kiermaszu będzie wybór.
Nie zabraknie także różnych napitków wytwarzanych z naturalnych produktów, szlachetnych oliw i octów, piw regionalnych oraz innych delikatesów dobrze się komponujących z winami i serami.
I tak dla smakoszy win, oferta jaką przygotowali bezpośredni importerzy obejmuje : wina greckie, francuskie, hiszpańskie, portugalskie, włoskie, gruzińskie, bułgarskie, alzackie i polskie oraz wina z Ameryki Płn.i Płd., Afryki i Australii.
Do tego miody pitne, rumy, nalewki i likiery polskich producentów w ciekawym wyborze.
Dla znawców i smakoszy serów możemy polecić nagrodzone wieloma prestiżowymi nagrodami : długo dojrzewające sery owcze z Rancza „Frontiera”, sery „korycińskie” z Gospodarstwa Rolnego Sł. Szamreto z Korycina na Podlasiu, miękkie kilkudniowe podpuszczkowe sery „wiżańskie” pachnące łąką z Wiżajn na Mazurach, góralskie oscypki, sery kozie oraz twarogi i sery białe a także sery żółte długo dojrzewające z Grecji, Hiszpanii, Austrii , Szwajcarii, Francji, Holandii, Bułgarii, Litwy i Włoch.
Dla smakoszy wędlin polecamy szynki długo dojrzewające, tradycyjne wędliny staropolskie i litewskie, pasztety wykwintne, itd. – wyroby z własnych małych gospodarstw , również nagradzanych godłem „Teraz Polska” czy godłem Dziedzictwa Kulinarnego z całej Polski.
Kiermasz zlokalizowany jest po raz trzeci w Gdyni na Skwerze Kościuszki ( na wysokości ORP ”Błyskawica” i „Daru Młodzieży” ) w 20 stylowych domkach drewnianych, w których zaprezentuje się 34 wystawców.
Kiermaszowi towarzyszyć będą przez całe trzy dni: pokazy i degustacje , wystąpienia zaproszonych specjalistów, oprawa muzyczna z różnych regionów Hiszpanii, Grecji i Polski, spotkania ze znanymi smakoszami, kucharzami, serownikami, konkursy dla publiczności oraz wiele niespodzianek. Codziennie o godz. 18.30 losowanie atrakcyjnych nagród dla osób przystępujących do konkursów.
Program towarzyszący kiermaszowi ułożony został wg. planu:
22 czerwiec ( piątek) – dzień Polski
23 czerwiec ( sobota) – dzień Hiszpanii
24 czerwiec ( niedziela) – dzień Grecji
Kiermasz w Gdyni ma umożliwić producentom prezentację swoich wyrobów i nawiązanie stałej współpracy z firmami z Trójmiasta a smakoszom i turystom możliwość degustacji , zakupu i bezpośredniej rozmowy z producentami i specjalistami .
Wstęp wolny.
Organizatorzy: Haczet, Sp. z o. o. w Sopocie www.haczet.com , www.daryziemi.com
kontakt : aghaczet@wp.pl tel. 601 62 36 72 lub 601 62 36 73
„Cyrano et Roxane” Sp. z o. o. w Sopocie www.cyrano-roxane.com
kontakt: sklep.cyrano@gmail.com tel. 662 756 540
Sklep Winiarski ”Oliwa i Wino” w Gdańsku kontakt: 606 375 571