fbpx

Pracodawcy Pomorza

ENenglish

Zapraszamy na konferencję: „Optymalizacja kosztów gastronomii”

 

 konferencja specjalistów

OPTYMALIZACJA KOSZTÓW GASTRONOMII

HOTEL SHERATON SOPOT

Sopot, ul. Powstańców Warszawy 10

4 kwietnia 2019 / start: g. 9:30

R E J E S T R A C J A

P R O G R A M 

P R E L E G E N C I 

 

Szanowni Państwo,

Mamy zaszczyt zaprosić do uczestnictwa w konferencji „Optymalizacja kosztów gastronomii”, która odbędzie się 4 kwietnia 2019 r. w Hotelu Sheraton Sopot. Organizatorami wydarzenia są „Pracodawcy Pomorza”, Wyższa Szkoła Turystyki i Hotelarstwa w Gdańsku oraz grupa Venturis HoReCa. Konferencję dedykujemy inwestorom, prezesom, dyrektorom, F&B menedżerom, szefom oraz pracownikom kuchni oraz wszystkim tym, dla których kwestie związane z podnoszeniem konkurencyjności sektora gastronomicznego są istotne.

Celem konferencji jest dyskusja i prezentacja kluczowych kwestii dotyczących:

  • możliwości poprawy wyniku finansowego gastronomii;
  • optymalizacji planowania produkcji;
  • ograniczenia marnotrawstwa jedzenia;
  • zastosowania filozofii ‘zero waste’ w gastronomii;
  • wsparcia analitycznego pracy kuchni;
  • budowania strategii CSR – odpowiedzialnego biznesu w kontekście ograniczania wpływu gastro na środowisko;
  • tworzenia systemów motywacyjnych i łączenie ich z celami związanymi z lepszym wynikiem finansowym.

Państwa obecność na konferencji oraz podzielenie się własnymi doświadczeniami w ograniczaniu kosztów gastro oraz planowaniu produkcji przyniosłaby cenny wkład merytoryczny. Zależy nam na silnej i konkurencyjnej branży hotelarsko-gastronomicznej, która ma znaczący udział i wpływ nie tylko na gospodarkę, ale również na los wielu pracowników. 

Kontekst naszej konferencji:

  1. Gastronomia boryka się z wieloma kluczowymi problemami:
    1. Potrzeby kadrowe i częsta rotacja pracowników;
    2. Rosnąca konkurencja i presja na ograniczanie kosztów oraz obniżanie cen;
    3. Restrykcyjne normy higieniczne;
    4. Sezonowość usług;
    5. Straty wynikające z nadprodukcji jedzenia – to jedynie niewielka ich część.
  2. Gastronomia traci miliony złotych na nieprecyzyjnym planowaniu ilości serwowanego jedzenia. Poziom strat na bufetach sięga nawet 50%. Średniej wielkości hotel może zaoszczędzić rocznie nawet 1,5 mln zł ograniczając nadprodukcję.
  3. Nadmiar produkcji często wynika ze słabej organizacji pracy, braku przepływu informacji między kuchnią a salą, ‘niedogadania’ spraw między działem sprzedaży a kuchnią, nietrafnego planowania, braku pomiaru ilości rzeczywiście zjadanego przez gości jedzenia, sposobu organizacji i zarządzania bufetem, itd. Błędy mają miejsce na każdym etapie produkcji i wydawania jedzenia – zarówno w kuchni jak i na Sali konsumpcyjnej.
  4. Wyrzucane jedzenie to konkretna strata finansowa dla gastronomii i zawyżany ‘food cost’ (niepotrzebnie kupiliśmy określoną ilość surowca, dodaliśmy do tego wodę, energię, pracę ludzi itd.)
  5. Strach, że zabraknie jedzenia szczególnie na bufecie ma wielkie oczy – jasne jest, że powinniśmy zapewnić pewien bufor bezpieczeństwa – jedzenia nie powinno zabraknąć! Problem i realne straty pojawiają się kiedy bufor bezpieczeństwa jest zbyt wysoki i w efekcie przygotowane jedzenia jest wyrzucane lub zjadane przez pracowników.
  6. Do tej pory nie było sensownych narzędzi wspierających kuchnię w planowaniu optymalnej
    i bezpiecznej ilości jedzenia na bufety
    .
  7. W ramach naszej konferencji chcielibyśmy odpowiedzieć na kilka kluczowych pytań:
    1. Jak bezpiecznie dla jakości usług obniżać koszty gastro?
    2. Jak planować produkcję?
    3. Czy podejście zero waste i ograniczanie marnotrawstwa jedzenia to będzie dominujący trend? Jak się chwalić naszymi pozytywnymi działaniami?
    4. Jak motywować i zatrzymać na dłużej pracownika w gastronomii w sytuacji niedoboru ludzi na rynku pracy oraz wysokiej rotacji?
    5. Jaka jest w praktyce rola szefa kuchni i jaka powinna być ?
    6. Jaka jest przyszłość rynku gastro na Pomorzu i w Polsce ?

O tych i innych bolączkach, problemach oraz sposobach i metodach radzenia sobie z nimi będziemy rozmawiać w trakcie naszej konferencji.


Uwaga: „Pracodawcy Pomorza” będą wykonywać dokumentację w formie zdjęciowej i audiowizualnej całości lub części wydarzenia, co wiązać się będzie z utrwaleniem wizerunku uczestników konferencji w ramach działań informacyjnych i promocyjnych „Pracodawców Pomorza”. Uczestnictwo w konferencji będzie tym samym traktowane jako wyrażenie zgody na w/w utrwalenie wizerunku.