konferencja specjalistów
OPTYMALIZACJA KOSZTÓW GASTRONOMII
HOTEL SHERATON SOPOT
Sopot, ul. Powstańców Warszawy 10
4 kwietnia 2019 / start: g. 9:30
Szanowni Państwo,
Mamy zaszczyt zaprosić do uczestnictwa w konferencji „Optymalizacja kosztów gastronomii”, która odbędzie się 4 kwietnia 2019 r. w Hotelu Sheraton Sopot. Organizatorami wydarzenia są „Pracodawcy Pomorza”, Wyższa Szkoła Turystyki i Hotelarstwa w Gdańsku oraz grupa Venturis HoReCa. Konferencję dedykujemy inwestorom, prezesom, dyrektorom, F&B menedżerom, szefom oraz pracownikom kuchni oraz wszystkim tym, dla których kwestie związane z podnoszeniem konkurencyjności sektora gastronomicznego są istotne.
Celem konferencji jest dyskusja i prezentacja kluczowych kwestii dotyczących:
- możliwości poprawy wyniku finansowego gastronomii;
- optymalizacji planowania produkcji;
- ograniczenia marnotrawstwa jedzenia;
- zastosowania filozofii ‘zero waste’ w gastronomii;
- wsparcia analitycznego pracy kuchni;
- budowania strategii CSR – odpowiedzialnego biznesu w kontekście ograniczania wpływu gastro na środowisko;
- tworzenia systemów motywacyjnych i łączenie ich z celami związanymi z lepszym wynikiem finansowym.
Państwa obecność na konferencji oraz podzielenie się własnymi doświadczeniami w ograniczaniu kosztów gastro oraz planowaniu produkcji przyniosłaby cenny wkład merytoryczny. Zależy nam na silnej i konkurencyjnej branży hotelarsko-gastronomicznej, która ma znaczący udział i wpływ nie tylko na gospodarkę, ale również na los wielu pracowników.
Kontekst naszej konferencji:
- Gastronomia boryka się z wieloma kluczowymi problemami:
- Potrzeby kadrowe i częsta rotacja pracowników;
- Rosnąca konkurencja i presja na ograniczanie kosztów oraz obniżanie cen;
- Restrykcyjne normy higieniczne;
- Sezonowość usług;
- Straty wynikające z nadprodukcji jedzenia – to jedynie niewielka ich część.
- Gastronomia traci miliony złotych na nieprecyzyjnym planowaniu ilości serwowanego jedzenia. Poziom strat na bufetach sięga nawet 50%. Średniej wielkości hotel może zaoszczędzić rocznie nawet 1,5 mln zł ograniczając nadprodukcję.
- Nadmiar produkcji często wynika ze słabej organizacji pracy, braku przepływu informacji między kuchnią a salą, ‘niedogadania’ spraw między działem sprzedaży a kuchnią, nietrafnego planowania, braku pomiaru ilości rzeczywiście zjadanego przez gości jedzenia, sposobu organizacji i zarządzania bufetem, itd. Błędy mają miejsce na każdym etapie produkcji i wydawania jedzenia – zarówno w kuchni jak i na Sali konsumpcyjnej.
- Wyrzucane jedzenie to konkretna strata finansowa dla gastronomii i zawyżany ‘food cost’ (niepotrzebnie kupiliśmy określoną ilość surowca, dodaliśmy do tego wodę, energię, pracę ludzi itd.)
- Strach, że zabraknie jedzenia szczególnie na bufecie ma wielkie oczy – jasne jest, że powinniśmy zapewnić pewien bufor bezpieczeństwa – jedzenia nie powinno zabraknąć! Problem i realne straty pojawiają się kiedy bufor bezpieczeństwa jest zbyt wysoki i w efekcie przygotowane jedzenia jest wyrzucane lub zjadane przez pracowników.
- Do tej pory nie było sensownych narzędzi wspierających kuchnię w planowaniu optymalnej
i bezpiecznej ilości jedzenia na bufety. - W ramach naszej konferencji chcielibyśmy odpowiedzieć na kilka kluczowych pytań:
- Jak bezpiecznie dla jakości usług obniżać koszty gastro?
- Jak planować produkcję?
- Czy podejście zero waste i ograniczanie marnotrawstwa jedzenia to będzie dominujący trend? Jak się chwalić naszymi pozytywnymi działaniami?
- Jak motywować i zatrzymać na dłużej pracownika w gastronomii w sytuacji niedoboru ludzi na rynku pracy oraz wysokiej rotacji?
- Jaka jest w praktyce rola szefa kuchni i jaka powinna być ?
- Jaka jest przyszłość rynku gastro na Pomorzu i w Polsce ?
O tych i innych bolączkach, problemach oraz sposobach i metodach radzenia sobie z nimi będziemy rozmawiać w trakcie naszej konferencji.
Uwaga: „Pracodawcy Pomorza” będą wykonywać dokumentację w formie zdjęciowej i audiowizualnej całości lub części wydarzenia, co wiązać się będzie z utrwaleniem wizerunku uczestników konferencji w ramach działań informacyjnych i promocyjnych „Pracodawców Pomorza”. Uczestnictwo w konferencji będzie tym samym traktowane jako wyrażenie zgody na w/w utrwalenie wizerunku.